Οργή Αγκυρας κατά Κογκρέσου για τα F-35 | Κόσμος

Οργή Αγκυρας κατά Κογκρέσου για τα F-35 | ΚόσμοςΣύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι εφικτό να εγκατασταθούν στη βόρεια Συρία περίπου 600.000 επιπλέον πρόσφυγες.

Οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου που ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η αμερικανική Γερουσία και απαγορεύει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία λόγω της ανυποχώρητης στάσης της αναφορικά με την εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων S-400. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ότι η απόφαση της Γερουσίας μαρτυράει «έλλειψη σεβασμού έναντι των κυριαρχικών αποφάσεων της χώρας» και τονίζει ότι «η γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων δεν θα αποθαρρύνει την Τουρκία από τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την εθνική της ασφάλεια». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Κογκρέσο επιμένει να υιοθετεί μια παράλογα επιθετική στάση, με τον άδικο αποκλεισμό μας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, παρότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της».

Με ψήφους 86 υπέρ, έναντι μόλις οκτώ κατά, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές δαπάνες (NDAA), το οποίο είχε ήδη υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Απομένει μόνο η υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία θεωρείται βέβαιη, παρά τις γέφυρες συνεννόησης που διατηρεί ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διάθεση ποσού 30 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο για να αγοράσει τα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι καμία από τις μεγάλες διεθνείς δυνάμεις δεν έσπευσε να υποστηρίξει το σχέδιό του για τη δημιουργία μιας μεγάλης «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, όπου προτίθεται να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες. «Ούτε καν οι χώρες που θεωρούμε ισχυρότερες και αξιοσέβαστες έχουν ανταποκριθεί στην έκκλησή μας για ασφαλή ζώνη, ούτε έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη Γενεύη, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, είναι εφικτό να εγκατασταθούν στη βόρεια Συρία περί τις 600.000 επιπλέον πρόσφυγες, οι οποίοι θα προστεθούν στις 371.000 που έχουν, κατά δήλωσή του, ήδη εγκατασταθεί εκεί. «Αν επιτύχουμε, η Ιστορία θα το καταγράψει ως ένα λαμπρό παράδειγμα. Θα λένε ότι η Τουρκία πέτυχε να φτιάξει μια πόλη ή περισσότερες πόλεις προσφύγων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι Κούρδοι της Συρίας, όπως και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλουν την Αγκυρα για προσπάθεια βίαιης αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης στις κατά κύριο λόγο κουρδικές περιοχές του συριακού Βορρά.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *