ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις για «ρωσική ανάμειξη» με στόχο την επανεκλογή Τραμπ | Κόσμος

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις για «ρωσική ανάμειξη» με στόχο την επανεκλογή Τραμπ | Κόσμος


Ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ για την εκλογική ασφάλεια, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα τους Αμερικανούς βουλευτές, ότι οι υπηρεσίες πιστεύουν πως η Ρωσία κάνει ήδη βήματα παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2020, με στόχο να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο CNN πηγές σχετικές με το ζήτημα.

Κατά την ενημέρωση, της οποίας ηγήθηκε ο αξιωματούχος ασφαλείας Σέλμπι Πίρσον και δημοσιεύτηκε πρώτα από τους New York Times, έγινε μία συνολική περιγραφή των προσπαθειών της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, τη χρήση των social media ως όπλο καθώς και επιθέσεις σε υποδομές για τις εκλογές, ανέφερε μία από τις πηγές.

Οι συμμετέχοντες στην ενημέρωση ανέφεραν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας όντως ωφελούν τον Τραμπ, αλλά το να παρέχουν βοήθεια στον Αμερικανό πρόεδρο δεν είναι το μόνο πράγμα στο οποίο στοχεύουν καθώς είναι σχεδιασμένες για να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας, προσθέτουν οι ιδιες πηγές.

Ο Τραμπ εξοργίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντησή του με τον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, Τζόζεφ Μαγκουάιρ, επειδή ο τελευταίος επέτρεψε να συμπεριληφθεί το θέμα των παρεμβάσεων της Ρωσίας στην ενημέρωση, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, εξηγώντας έτσι και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. 

Η παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, την οποία η οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ θεώρησαν ως προσπάθεια ενίσχυσης της υποψηφιότητας Τραμπ έναντι της τότε αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, οδήγησε σε έρευνα από τον ειδικό σύμβουλο, Ρόμπερτ Μούλερ.

Το ενδεχόμενο παρέμβασης στις εκλογές του 2020 θα είναι άλλη μία δοκιμασία για την άμυνα των ΗΠΑ ενάντια σε εξωτερικές παρεμβάσεις, τις οποίες ο Τραμπ έχει απορρίει, καθώς απέκλεισε ως ενδεχόμενο ότι το Κρεμλίνο άσκησε επιρροή για την εκλογή του.

Αξιωματούχος της εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης, υποστήριξε στο CNN ότι ο Πίρσον μπορεί να παρερμήνευσε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει μία προτίμηση για τον Τραμπ.

«Μια πιο λογική ερμηνεία των πληροφοριών είναι, όχι ότι έχουν κάποια προτίμηση. Μάλλον κατανοούν ότι ο πρόεδρος είναι κάποιος με τον οποίο μπορούν να συνεργαστούν, είναι ικανός στο να συνάπτει συμφωνίες. Αλλά δεν είναι ότι τον προτιμούν σε σχέση με τον Σάντερς ή τον Μπούτιτζετζ ή οποιονδήποτε άλλον», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος υπηρέτησε ως επιεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα, είπε σε εκπομπή του CNN ότι ήταν «σχετικά προβλέψιμο» το ότι θα υπήρχε ξανά παρέμβαση από τη Ρωσία στις εκλογές.

«Δεν είναι μεγάλη έκπληξη, αλλά δείχνει την τεράστια πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινότητα πληροφοριών όταν δίνουν στο φως πληροφορίες που ο πρόεδρός μας δεν θέλει να ακούσει, και ως αποτέλεσμα ζητήθηκε από τον “αγγελιαφόρο” των πληροφοριών, Τζο Μαγκουάιρ, να αποχωρήσει», δήλωσε ο Κλάπερ.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *