αγιοσ παϊσιοσ ο αγιορειτησ τησ ιερα

«ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ», ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΟΥΡΩΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδακης

Πολλά βιογραφικά βιβλία έχουν κυκλοφορήσει για τον προσφάτως αγιοποιηθέντα Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, αλλά κανένα δεν είναι τόσο περιεκτικό, τόσο περιγραφικό, τόσο αυθεντικό, τόσο μεστό πνευματικών μηνυμάτων, τόσο τέλος δια «ανωτέρας χάριτος» γραμμένο, όσο αυτό που εξέδωσε η αδελφότητα της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Σουρωτής Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο αυτό είναι πραγματικά μια όαση στην εμπορευματοποίηση που έχει γίνει η ζωή και ο βίος του Αγίου, τον οποίο κάποιοι θέλησαν να προβάλλουν σε ένα είδος προφητικού «σουπερ σταρ», φυσικά για να αποκομίσουν κάποιο οικονομικό κέρδος.

Η αδελφότητα της Σουρωτής επί χρόνια επεξεργάζονταν πολλά πολύτιμα και αποκλειστικά στοιχεία από την εν ζωή συναρπαστική διαδρομή του Οσίου και σαν η μοναδική κληρονόμος της πνευματικής του διαθήκης, μετά την αγιοποίηση του προχώρησε στην μεγάλη αυτή προσφορά προς το ορθόδοξο ποίμνιο, που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε με αυτοθυσία ο Άγιος.


Το βιβλίο αυτό είναι πολύτιμος και κυρίως αυθεντικός πνευματικός θησαυρός και θελήσαμε να παρουσιάσουμε λίγα από τα πολύτιμα άφθονα πνευματικά του «γλυκίσματα», όπως θα άρεσε να αναφέρει ο Άγιος και για τα οποία έχουμε σήμερα τόσο μεγάλη πνευματική «πείνα» :

Ο Όσιος Παΐσιος θεωρούσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Ορθοδόξους Έλληνες ήταν η πνευματική υποδούλωση τους. Ανησυχούσε πολύ βλέποντας την όλο και μεγαλύτερη επίδραση του κοσμικού δυτικοευρωπαϊκού πνεύματος ακόμα και σε πνευματικούς ανθρώπους. Πονούσε για τις διάφορες οικουμενιστικές κινήσεις για τις οποίες έλεγε ότι είναι «κουρελούδες του διαβόλου».

Έγραψε σε επιστολή του : «Δυστυχώς ο Δυτικός Ορθολογισμός έχει επιδράσει και σε Ανατολικούς Ορθοδόξους Άρχοντας και έτσι βρίσκονται σωματικά μόνο στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, ενώ όλο το είναι τους βρίσκεται στην Δύση που την βλέπουν να βασιλεύει κοσμικά. Εάν έβλεπαν την Δύση πνευματικά με το φώς της Ανατολής, το φως του Χριστού, τότε θα έβλεπαν το πνευματικό ηλιοβασίλεμα της Δύσης που χάνει σιγα-σιγα το φως του νοητού Ήλιου, του Χριστού και προσχωρούν για το βαθύ σκοτάδι. Μαζεύονται και συνεδριάζουν και γίνονται συζητήσεις ατέλειωτες για πράγματα που δεν χωρεί συζήτηση, που ούτε οι Άγιοι Πατέρες συζήτησαν εδώ και 2000 χρόνια. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι του πονηρού για να ζαλίζουν και να σκανδαλίζουν τους πιστούς και τους σπρωχτούν άλλους στη αίρεση και άλλους σε σχίσματα και να κερδίζει έτσι έδαφος ο διάβολος.»

Όταν είχε επισκεφτεί το 1989 τα πομακοχώρια είπε στους Πομάκους τα εξής : «Ο Θεός μας αγαπά όλους. Και εσείς είστε παιδιά του Θεού. Ένας Μουσουλμάνος που θα γίνει Χριστιανός μπορεί να σωθεί πιο εύκολα από ένα που ήταν Χριστιανός από μικρός γιατί ο Μουσουλμάνος δεν ξέρει τίποτα και έρχεται στην Ορθοδοξία και τα μαθαίνει όλα από τη αρχή και γίνεται καλύτερος. Εσείς αν ομολογήσετε τον Χριστό θα είστε σε καλύτερη θέση από εμάς, γιατί εμείς τα ξέρουμε όλα και δυστυχώς δεν τα εφαρμόζουμε.»

Για την πατρίδα μας είχε πει : «Μην στενοχωριέστε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να χαθεί διότι είναι το προπύργιο της Ορθοδοξίας. Αν ήταν στα χέρια των πολιτικών θα είχε σβήσει. Ευτυχώς που είναι στα χέρια του Θεού ο Όποιος την προστατεύει σκανδαλωδώς, κάθε φορά που κινδυνεύει να χαθεί, κάτι κάνει την τελευταία στιγμή και την σώζει. Και τώρα θα υπάρχει αναμπουμπούλα γιατί ο διάβολος οργώνει. Αλλά μην ανησυχείτε, τελικά θα σπείρει και θα θερίσει ο Χριστός. Ο Καλός Θεός δεν επιτρέπει να γίνει κάτι κακό αν μετά από αυτό δεν πρόκειται να βγει κάτι καλύτερο.»

Πολλοί  ρωτούσαν τον Γέροντα, -Με τόσες αμαρτίες που έχουμε οι Έλληνες πως είναι δυνατόν να μας δώσει την Πόλη ο Θεός ;

-Πράγματι οι αμαρτίες μας είναι εμπόδιο που καθυστέρει τα γεγονότα, απαντούσε ο Όσιος, αλλά και οι Τούρκοι έχουν διαπράξει μεγάλες αδικίες και βαρβαρότητες απέναντι στους Έλληνες και γι αυτό θα λειτουργήσουν οι πνευματικοί νόμοι.

Ήταν μερικά αποσπάσματα από τον πολύτιμο αυτό πνευματικό θησαυρό του Οσίου Παϊσίου, από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Σουρωτής Θεσσαλονίκης.

«Της ενθέου αγάπης το πυρ δεξάμενος, υπερβαλλούση ασκήσει εδόθης όλος Θεω, και παράκλησις πολλών ανθρώπων γέγονας, λόγοις θείοις νουθετών, προσευχαίς θαυματουργών, Παΐσιε θεοφόρε, και νυν πρεσβεύεις απαύστως, υπέρ παντός του κόσμου Όσιε»

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα like στη σελίδα μας

Περί ευθύνης:
Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της ομάδας του “realbomb.gr”. Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατα την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.
Tο realbomb.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας στο ιστολόγιο μας!

Εδώ σχολιάζεις εσύ

Σχόλια